NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Vreme je da se još jednom upustimo u otkrivanje naučnih tajni, da zavirimo iza kulisa najneverovatnijih naučnih eksperimenata i zajedno iznova otkrijemo sva uzbuđenja koja sa sobom nose naučna istraživanja! Jer, bez obzira na to da li nam se ove godine pridružuješ prvi put ili, kao mi, u naučnim vodama plivaš već duže vreme, treba da znaš da je put kojim se kreću naučnice i naučnici iz dana u dan drugačiji, uzbudljiviji, pun uspona i padova, iznenadnih otkrića ali i rezultata koje samo uz malu pomoć nauke možemo da predvidimo.

I želeli bismo da baš ti budeš deo naše ekipe ove noći.

Ove godine Međunarodna astronomska unija slavi 100. godina od kako su se astronomi širom sveta ujedinili i oformili je. Tim povodom, astronomi sveta su svakoj zemlji članici dali priliku da kumuje jednoj novootkrivenoj planeti oko neke zvezde! Srbija je dobila priliku da odabere ime žutoj, patuljastoj zvezdi WASP-60 i njenoj planeti WASP-60b koja ima duplo manju masu od našeg Jupitera iako je slične veličine. Ovaj sistem nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaza na oko 1200 svetlosnih godina od Zemlje. Tim astronoma Srbije je od 1. juna skupljao predloge imena za ovu planetu i zvezdu, a u Noći istraživača, vi imate priliku da glasate za one koji vam se najviše sviđaju! Tri imena sa najviše vaših glasova, ulaze u finale i šalju se Međunarodnoj astronomskoj uniji kao zvanični predlozi Srbije! Dajte svoj glas i kumujte dalekom planetarnom sistemu!

Jagodina

PETAK

27. septembar 2019.

jag

GIMNAZIJA “SVETOZAR MARKOVIĆ”

RADIONICE

Radionica – Digitalni svet: Cilј radionice je upoznavanje polaznika sa osnovama programiranja. Primenom minijaturnih mikrobit računara u kombinaciji sa vizuelnim editorom koda jedna kompleksna oblast predstavlјena je na zabavan i razumlјiv način.

Realizator: Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ Jagodina

Radionica – Izolacija DNK: DNK molekul ima zadivlјujuću sposobnost da skladišti i prenosi sve informacije o svakom pojedinačnom živom biću na našoj planeti. Zbog toga on predstavlјa svojevrsnu vremensku kapsulu. Posetioci će imati priliku da kući ponesu svoj DNK izolovan iz bukalne sluznice. Ova radionica ih uvodi u tajne genetike.

Realizator: NOUtim

Radionica – Programiranje za decu danas je postalo toliko interesantno da i četvorogodišnjaci imaju programe prilagođene njihovom uzrastu i načinu učenju. Igrice, aplikacije, robotika su samo neki od načina na koji dete uči. Na radionici ćemo pokazati kako se kreiraju igrice, na koji način rade 3D štampači i pokloniti odštampane modele posetiocima, kako se prave i programiraju roboti.

Realizator:  Smile – školica programiranja

Radionica – Ekološki kutak: Kroz igru „Ne lјuti se, ekolože!“ posetioci uče o obnovlјivim i neobnovlјivim izvorima energije. Prave igračke i nakit od recikliranog materijala. Uče kako da štede i prečišćavaju vodu.

Realizator: NOUtim

Radionica – Pliva/tone: Najmlađi posetioci uče osnove o plivanju tela. Prave šarenu kulu od različitih tečnosti. Takmiče se ko će od plastelina napraviti čamac koji može da preveze više klikera.

Realizator: NOUtim