Noć istraživača 2020

Pred nama je još jedna Evropska noć istraživača, jedanaesta po redu noć posvećena istraživačima u Srbiji, Evropsko naučno druženje koje se istovremeno održava širom Evrope.

Ova godina je po mnogo čemu specifična. Naterala nas je da se suočimo sa mnogim izazovima, ali nam je i ponovo pokazala da će nauka promeniti svet. Sada je vreme da krenemo u nova osvajanja, da istražimo najlepše lice nauke i pozivamo vas da nam se pridružite na tom putu. Zbog novonastalih okolnosti duženje sa naukom smo odložili za kraj novembra i preselili u virtuelni svet.

Ogledalo ogleda

Ogledalo ogleda:
Četvoročlana komisija sačinjena od naučnih radnika sa Beogradskog univerziteta je pregledala sve pristigle radove i donela sledeću odluku:
1. Nagrada za ogledFizikom do savršenog izgovora u engleskom jeziku“, Jovan Jovanović Zmaj, Svilajnac – set mini digitalnih mikroskopa
2. Nagrada za ogled “Kiselo ili bazno – ljubičasti kupus“, Jovan Jovanović Zmaj, SvilajnacmozaWeb PREMIUM – godišnja pretplata

3. Nagrada za ogledProvera kvaliteta vazduha“, Jovan Jovanović Zmaj, Svilajnac – mozaWeb PREMIUM – godišnja pretplata

 

Čestitamo svim učesnicima na konkursu!

Rezultate konkursa možete pogledati na sledećem linku.
Sve pristigle radove možete pogledati u galeriji u nastavku

Matematika kroz igru

Naši najmlađi su bili i najvredniji. Za Noć istraživača predškolci i osnovci spremili su pregršt geometrijskih oblika od cevčica.

Njihovu kreativnost pogledajte u galerijama koje slede…

"Istražimo Evropu" - kviz

  1. nagrada: sto za stoni tenis – Srednja škola Svilajnac

  2. nagrada: komplet od 3 lopte – Gimnazija Jagodina

  3. nagrada: komplet od 2 lopte – Poljoprivredna škola Svilajnac

Rezultati kviza "Istražimo Evropu"

Elektromagnetni rolerkoster

Sa naukom su se poigrali i srednjoškolci…

Ogledalo ogleda

Pozivamo vas da nam se i ove godine pridružite u najvećoj evropskoj naučnoj avanturi. Neka vaši nastavnici i učenici učestvuju u našem konkursu „Ogledalo ogleda“.

Snimite eksperimente koje radite u školi i pošaljite nam ih, a mi ćemo vas nagraditi.

Na konkurs se šalju snimci ogleda koji se izvode u višim razredima osnovne škole (od 5. do 8. razreda).

Iz jednog nastavnog predmeta moguće je poslati snimak samo jednog ogleda. Jedna škola može da pošalje više snimaka ogleda iz različitih nastavnih predmeta.

Ogled treba da izvode učenici uz objašnjenje postupka rada i fenomena koji ogled opisuje.

Ocenjivaće se tehnika izvođenja ogleda, tumačenje ogleda i kreativnost.

Radove ocenjuje tročlani žiri sastavljen od eminentnih naučnika na polju prirodnih nauka.

Rok za prijavu je 1.11.2020. godine, a rok za dostavljanje snimaka je 13.11.2020. Škole koje ne dostave prijavu iz priloga mejla neće učestvovati na konkursu.

Snimke poslati na mejl adresu info@noutim.org putem WeTransfer-a (https://wetransfer.com).

Naziv fajla treba da bude u sledećoj formi: Naziv skole_Mesto_Nastavni predmet_Naziv ogleda. (primer JJZmaj_Svilajnac_Fizika_Određivanje koeficijenta trenja). Snimak ne sme biti duži od 10 minuta, a maksimalna veličina fajla je 2 GB.

Za najbolje su predviđene nagrade.

Rezultati konkursa, kao i snimci svih ogleda biće objavljeni na sajtu i Fejsbuk stranici NOU tima 27. novembra 2020. godine.

Evropsko ćoše

U Pomoravlju će vaš vodič kroz ovu jedinstvenu naučnu avanturu ponovo biti NOU tim.

Stalni segment Noći istraživača je „Evropsko ćoše“. Ove godine smo za vas pripremili jedinstveni izazov. Takmičite se u online kvizu sa temom „Istražimo Evropu“ i osvojite nagradu za svoju školu.

Svaka škola prijavljuje ekipu od 3 učenika i jednog nastavnika-mentora.Škola može da prijavi samo jednu ekipu. Rok za prijavu je 10. novembar 2020. godine do 12 sati slanjem prijave na mejl info@noutim.org. Obrazac prijave se nalazi u prilogu.

Nakon isteka roka za prijavu na mejl označen u prijavi dobijate materijal za kviz i detaljna uputstva o platformi na kojoj se održava kviz, načinu logovanja i propozicije kviza. Regularnost kviza kontrolisaće tročlana komisija koju imenuje NOU tim.

Nagrade dobijaju 3 najbolje plasirane škole.

  1. nagrada: sto za stoni tenis

  2. nagrada: komplet od 3 lopte.

  3. nagrada: komplet od 2 lopte.

Takmičite se sa svojim vršnjacima i istražujte zajedno kroz Noć istraživača!

Elektromagnetni rolerkoster

Volite li ludu vožnju? Novembar možda nije idealan mesec za obilaske zabavnih parkova, ali ne brinite. Osmislili smo način da tu vrstu zabave uvedemo u vaše domove!

Pozivamo sve radoznalce, kreativce i avanturiste da nam se pridruže u ludoj naučnoj vožnji.

Pozovite drugare, mame i tate, stričeve i tetke, kumove i komšije i zajedničkim snagama napravite elektromagnetni rolerkoster. Ako nam se javite, dostavićemo vam osnovni materijal. Na sajtu i Fejsbuk stranici NOU tima naći ćete objašnjenje o načinu izrade ovog rolerkostera. Upotrebite maštu i osmislite način da baš vaš rolerkoster bude najduži, najbrži i najzabavniji. U tu svrhu možete koristiti pomoćni materijal po vašem izboru. Pošaljite nam snimak svog rolerkostera , a mi ćemo najbolje nagraditi majicama sa logom Noći istraživača.
Svi pristigli snimci će moći da se pregledaju od 27. novembra na sajtu Noći istraživača i Fejsbuk stranici NOU tima.

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem telefona:

060/3766007 Darko,

062/268818 Dejan

Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske Unije za jačanje evropske istraživačke karijere.