Festival nauke 2014

DRUGI REGIONALNI FESTIVAL NAUKE, OBRAZOVANJA I UMETNOSTI

Drugi regionalni Festival nauke, obrazovanja i umetnosti, NOU FEST 2014, održan u Jagodini 6.6.2014.god, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodina.

Festival je otvorio predsednik Društva fizičara Srbije prof. Dr Ivan Dojčinović koji je istakao značaj primenjenog znanja u školstvu: „Organizacija ovakvih festivala širom Srbije je nešto najlepše što ljudi sa fakulteta fizike, hemije, biologije mogu da urade kako bi prirodne nauke približili najmlađima. Budući studenti tako mogu da vide da je lepo baviti se ovim naukama i da razmisle o upisu na fakultete koje se bave prirodnim naukama, inženjerstvom i privredom jer je to osnova za razvoj društva.“ – rekao je Dr Dojčinović.

U školi ,,Nikola Tesla” okupili su se uglavnom učenici srednjih i osnovnih škola, ali i najmlađi, deca jagodinskih vrtića, ukupno oko 2000 posetilaca.

Oni su imali priliku da dožive nauku na razumljiv i opipljiv način, da vide zabavne i interaktivne sadržaje iz različitih naučnih disciplina, fizike, hemije, mikroelektronike, molekularne genetike i poslušaju neko od zanimljivih predavanja iz domena geografije, fizike i kompjuterske animacije.

 

Sadržaj Festivala


 OGLEDI

ogled_jagOglede su prezentovali: Elektronski fakultet Niš, Fizički fakultet Beograd, Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac, Hemijski fakultet Beograd, Biološki fakultet Beograd, Institut za molekularnu genetiku Beograd kao i srednje škole koje su se prijavile na konkurs NOU tima.


PREDAVANJA

predavanja_jagU okviru festivala, na istoj lokaciji, održana su sledeća predavanja:
“STANDARDNI MODEL ELEMENTARNIH ČESTICA” – dr Marija Dimitrijević, Fizički fakultet Beograd
“POPLAVE U SRBIJI” – mr Ana Milanović Pešić, Geografski institut “Jovan Cvijić” SANU Beograd
“OPEN STUDIO” Beograd – Animacije i specijalni efekti


UMETNIČKI SADRŽAJI

10405695_676013522469973_147666929399884977_n.jpgU dvorištu škole, u okviru pratećeg programa festivala, posetioci su mogli da se upoznaju sa jedinstvenim umetničkim postavkama, crtanjem na pesku, slikanjem peglom i na staklu itd, kao i da uđu u tajne tajlandske veštine rezbarenja hrane.
U umetničkom delu predstavili su se udruženje „BELI TALAS“,  Kreativni centar „OGLEDALO“, Kulturni centar Jagodina kao i Asocijacija karving mastera Srbije.


NAGRADNI KONKURS – “IGRAČKE OD RECIKLIRANOG MATERIJALA”

10363832_676013169136675_8328697098296039550_n.jpgNagrađeni su:
Mijačević Nikola, V raz. OŠ “Slobodan Savković” Stari Banovci
Milica Čizmić, VIII raz. OŠ “Sremski front” Šid
Viktor Davidović, VI raz. OŠ “Rada Miljković” Jagodina
Bojana Golubović, VI raz. OŠ “Branislav Nikčević” Majur

Hvala nastavnicima koji su poslali radove: Ivani Kerkez, Sanji Prodanović, Ani Bogdanović Milosavljević i Marijani Cvetković.

Galerija fotografija 


 

posterJAG6junNOU TIM 2014


diplomirani fizičar Darko Miljanić (Ćuprija),

diplomirani fizičar Slavica Todorovoć (Jagodina),

Zoran Arsić (Ćuprija),

diplomirani fizičar Vesna Todorović (Jagodina),

diplomirani fizičar Dejan Milunović (Svilajnac),

profesor informatike Darko Petrović (Ćuprija)

Volonteri:

15 volontera EGŠ “Nikola Tesla”(Jagodina)

10 volontera Gimnazija (Jagodina)

 

Partneri NOU tima pri realizaciji Festivala su:

EGŠ “NIKOLA TESLA” – JAGODINA
DRUŠTVO FIZIČARA SRBIJE – BEOGRAD
KULTURNI CENTAR – JAGODINA

Pokrovitelj Festivala:

GRAD JAGODINA

Prijatelji Festivala:

ŠTAMPARIJA „ZLATNA KNJIGA“, JUHOR AD AQUA PROMET, ŠTAMPARIJA „GRAFO DIZAJN“, WINNERS-PRODUCTS DOO JAGODINA, PEKARA „PEKALINO“, EXPRES RESTORAN, PEKARA „A&B“, PORCELAN TREJD, PUT DOO, SALON KNJIGE „TIL“, JAGODINSKA PIVARA, MEXICOM INFORMATIKA, CASA DI MODA, POLIKLINIKA „ALOJA PLUS“, CODE 010010, SRBOLJUB VUKOSAVLJEVIC …