Noć istraživača 2015

Zasijajmo zajedno u Noći!

rollupDivna je simbolika što evropska Noć istraživača slavi svoj X rođendan baš u međunarodnoj godini svetlosti. Pre tačno jedne decenije održano je prvo izdanje Noći istraživača u okviru Marija Sklodovska Kiri programa pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koje je osvetlilo put za prevazilažnje postojećeg jaza između naučne zajednice i šire javnosti. Te 2005. godine istraživači u Evropi su izašli na gradske trgove i ulice, ušli u kulturne i tržne centre i kroz brojne interaktivne i zabavne aktivnosti pokazali slučajnim prolaznicima koliko je nauka zapravo uzbudljiva i važna za nas. Ova sjajna inicijativa je prerasla u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas čak u više od 320 gradova Evrope, a kod nas se organizuje od 2010. godine.

Ove godine, šesta po redu Noć istraživača u Srbiji, održana je u petak 25.septembra, od 16 do 23 sata, kada smo jubilarno zasijali u čak X gradova  a svetlost proširili još dalje putem pet Naučnih kombija, u ovoj naučno-popularnoj manifestaciji su uživali stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Subotice, Pančeva, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije i Svilajnca, a Naučni kombi je poseto Zaječar, Negotin, Valjevo, Aranđelovac i Trstenik.

Android igra “Sakupi planete”

unnamedU ovoj igri Sunce traži tvoju pomoć da sakupi sve planete. Kviz ima osam pitanja. Svaki tačan odgovor otkriva lokaciju tražene planete. Sve koji budu dovoljno radoznali i hrabri da pritrče u pomoć Suncu očekuju raznovrsne i simpatične nagrade u Noći, 25. septembra, u EU ćošetu u svakom od deset gradova.

Oni koji reše igru i u Noći istraživača se fotografišu pored rol-up Marije Kiri u EU ćošetu, imaće priliku da se takmiče za još jednu nagradu preko FB strane “Noći istraživača”.

Ćuprija

U Srednjoj medicinskoj školi u Ćupriji 25.09. od 16h do 23h istraživači tima SCIMFONICOM pojačani NOU timom i volonterima Univerziteta u Beogradu i školama u Pomoravlju učinili su poslednji petak u septembru nezaboravnim.

Noć istraživača je održana u zgradi srednje medicinske škole u Ćupriji. Odlična zabava, zanimljivi sadržaji i puno posetioca je obeležilo ovogodišnju naučnu avanturu.

Jagodina

U EGŠ “Nikola Tesla” u Jagodini 25.09. od 16h do 23h posetioci su krenuli na put oko sveta sa srpskim naučnicima koji žive i rade u inostranstvu,  družili se sa robotima i ekipom projekta Biblioteka++ ćuprijske biblioteke “Dušan Matić”. Svi posetioci su mogli da naprave svog fluorescentnog ljubimca i naučni nakit. Družeći se sa istraživačima mogli su da saznaju zašto je njihov posao zanimljiv i uzbudljiv.

Svilajnac

U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu se 25. septembra održala 10. u svetu, a druga u Svilajncu Noć istraživača. Od 16h do 23h prirodnjaci iz Svilajnca i beogradski istraživači uz volontersko pojačanje iz Beograda i Pomoravlja, učinili su poslednji petak u septembru nezaboravnim.

Događaj je organizovao NOU tim uz svesrdnu pomoć lokalne samouprave, Prirodnjačkog centra i srednjih i osnovnih škola iz Svilajnca.


Pokrovitelji:

Logo_Marie-CurieEuropean-Commission Horizon-2020

Koordinatori:

IMGGI-Univerzitet-u-Beogradu

Koordinator projekta SCIMFONICOM

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, A: Vojvode Stepe 444a, 11010 Beograd, Srbija, E: beogene@imgge.bg.ac.rs

 


Partneri:

Institut-za-bioloska-istrazivanja-Sinisa-Stankovic Fakultet-za-fizicku-hemiju


Saradnici NOU tima pri realizaciji Noći istraživača u pomoravlju:

  • PRIRODNJAČKI CENTAR SRBIJE – SVILAJNAC
  • EGŠ “NIKOLA TESLA” – JAGODINA
  • SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA – ĆUPRIJA