NOU fest 2013

NAUKA

OBRAZOVANJE

UMETNOST


LOKACIJE


Visoka medicinska škola

fizfak
U holu Visoke medicinske škole predstavljeni su uzbudljivi naučni eksperimenti, najbolje naučne postavke i radionice vodećih domaćih naučnih institucija. Učenici svih uzrasta mogli su da vide zanimljive oglede i interaktivne izložbe koje su prezentovale najprestižnije naučne institucije iz Beograda. Prof. dr. Stevan Jokić, koji dolazi sa Instituta za nuklearna istraživanja “Vinča”, za najmlađe posetioce prikazao je izložbu–radionoicu pod nazivom “Lekcije Marije Kiri”. Prirodnjački centar iz Svilajnca je imao priliku da izloži deo svoje postavke – model i kostur dinosaurusa, kao i zbirku minerala, dok se Centar za promociju nauke iz Beograda predstavio modelom levitirajućeg voza „Maglev“ i projekcijama u planetarijumu.

Sportsko – rekreativni centar “Ada”

ada-thumb

U Hali sportova „Ada“ svoje studijske programe predstavile su visokoškolske ustanove iz cele Srbije, a svoje školske programe prikazale su i srednje škole iz Pomoravskog okruga, što je učenicima završnih razreda srednjih i osnovnih škola omogućilo da lakše izaberu put svog daljeg školovanja. U tome im je pomagao i Tim za profesionalnu orjentaciju, koji je na svom info-pultu davao učenicima informacije o tome na šta treba najpre obratiti pažnju kod odabira srednje škole.


Klub „Bakardi“ i lokacije na otvorenom

bacardi_thumb

U bašti kluba „Bakardi“, kao i na otvorenim lokacijama oko Visoke medicinske škole i hale sportova “ADA”, učenici su mogli da se oprobaju u crtanju grafita, da učestvuju u likovnoj radionici Đačke likovne kolonije iz Paraćina, pogledaju izložbu fotografija velikog formata Foto kluba Jagodina i ikona u duborezu Ateljea “Bajkić” i da se na licu mesta upoznaju sa ovom tehnikom.

 Cilj festivala

Cilj Festivala je podsticanje interesovanja kod dece i omladine za nauku i umetnost, pružanje podrške profesionalnom orjentisanju učenika i uspostavljanje saradnje sa relevantnim institucijama u nastojanju da Festival dobije godišnji karakter, pri čemu bi svake naredne godine on bio organizovan u drugom gradu Pomoravskog okruga.


Održavanje festivala

Regionalni festival nauke, obrazovanja i umetnosti – NOU FEST – održao se u Ćupriji, 25. i 26. aprila 2013. godine. Ulaz je bio besplatan za sve posetioce, a Festival otvoren od 10-17h.


 PROGRAM FESTIVALA


maglev.jpg

Posetioci su mogli da se upoznaju sa principom rada levitirajućeg voza “Maglev”, kao i izuzetnim projekcijama zvezdanog neba u planetarijumu, zahvaljujući Centru za promociju nauke.

fizfak.jpg

Razne oblasti koje fizika izučava su studenti Fizičkog fakulteta iz Beograda približili posetiocima kroz desetak interaktivnih ogleda na svom štandu.

slikari.jpg

Đačka likovna kolonija iz Paraćina je za posetioce pripremila interaktivne slikarske radionice uz dobru muziku lokalnih muzičara i posetioca koji su želeli da se oprobaju na po kojem instrumentu. Crtanje stripa, karikatura ili pak “body painting” su privlačili još više pažnje u bašti kluba “Bacardi”.

 

fizhem.jpg

Objašnjenja mnogobrojnih hemijskih procesa kroz aspekt fizke pružili su posetiocima profesori i studenti sa Hemijskog i Fakulteta fizičke hemije iz Beograda.

dinostand.jpg

Prirodnjački centar Svilajnac je predstavio zbirku minerala sa naših prostora kao i postavke skeleta i modela dinosaurusa.

sajam1.jpg

Svoje programe, smerove, uslove upisa i ostale informacije u okviru sajma obrazovanja predstavilo je 15 srednjih škola iz pomoravskog okruga kao i 15 fakulteta iz cele Srbije.

molekularna.jpg

Izdvajanje DNK uz kratka predavanja je privlačilo dosta pažnje na štandu Biološkog fakulteta, smer molekularna biologija

jokic.jpg

Volonteri iz Ćuprijske i Jagodinske gimnazije su uz podršku prof.dr. Stevana Jokića sa supugom, realizovali mnogobrojne radionice sa najmlađima u okviru projekta “Lekcije Marije Kiri”.

laluna.jpg

Posetioci su mogli da uživaju u umetničkim fotografijama “Foto studija” iz Jagodine, okušaju se u crtanju grafita ili čak da pomognu u izradi duboreza ikona ateljea “Bajkić”. Plesna škola “La luna” je demonstrirala plesne korake uz hip-hop dok su učenici doma “Srećno” iz Ćuprije pokazivali tajne pravljenja origmi figura.


DONATORI


NOU tim se zahvaljuje na pomoći u organizaciji Prvog Regionalnog festivala nauke, obrazovanja i umetnosti-NOU festa sledećim institucijama, firmama i pojedincima :

Društvo fizičara Srbije
Visoka medicinska škola strukovnih studija-Ćuprija
Centar za promociju nauke Beograd
Školska uprava-Jagodina
GIMNAZIJA, Ćuprija
Prirodnjački centar- Svilajnac
Fizički fakultet Beograd

Beogradski sajam
“CLIPART”, Ćuprija
“ĐOROVIĆ” DOO, Ćuprija
“STECOM”, Ćuprija
Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika- Svilajnac,
Škola za muzičke talente, Ćuprija
“MATOX”, Paraćin

Caffe “BACARDI”- Ćuprija, SZR “GRIMM”- Požega, PROCREDIT BANKA AD, RS INŽENJERING doo- Ćuprija, OŠ “Rada Miljković”-  Jagodina, Opština Svilajnac, OŠ “Đura Jakšić”- Ćuprija, OŠ “Vuk Karadžić”- Ćuprija, Gimnazija- Jagodina, Opština Jagodina, Visoka tehnička škola strukovnih studija- Novi Sad, Opština Paraćin, Nacionalna služba za zapošljavanje- Jagodina, Policijska stanica Ćuprija, služba Hitne pomoći Doma zdravlja Ćuprija, terenska jedinica prve pomoći Crvenog krsta Ćuprija, METALKA MAJUR d.o.o.- Jagodina, AD JAGODINSKA PIVARA- Jagodina, “MAKSIM BG” DOO, “MERILA” D.O.O-Ćuprija, “INTERCOM COMPUTERS” Ćuprija, “GIOTTO” Ćuprija, ITAL YU DOO Ćuprija, “GURMAN-ĆAKA” Ćuprija, apoteka “BELLADONA” – Ćuprija, “CENTAR”- Ćuprija, „ZENIT“- Ćuprija, „PINO“- Ćuprija, MIB PROING DOO- Paraćin, YUHOR A.D.- Jagodina, GG “MORAVA GRAD”-Ćuprija, Mesara “MARTINOVIĆ”- Ćuprija, “HOT FOOD”-Ćuprija, “NOLE EKSPRES RESTORAN” DOO- Ćuprija, EUROLIN DOO-Paraćin, Kanal M- Paraćin, DOO “SUPERKOLOR”- Ćuprija, IN GROUP ĐORĐEVIĆ DOO-Ćuprija, MIP PROCESNA OPREMA DOO-Ćuprija, klub “SAGAPO”, “FOTO DUGA”-Ćuprija, AD “SPEKTAR INVEST” Paraćin, Szr “EXTRA SJAJ”-Ćuprija, Sur “PETINO”-Ćuprija, Szr “COTTON PRINT”-Ćuprija, Rotari klub-Ćuprija, “MAGNUM” doo-Paraćin, Srboljub Vukosavljević, Saša Todosijević, Slađana Arsić, Aleksandra Petrović, Predrag Mileusnić, Vladan Cvetković, Branimir Tazić, Ivan Stanojević, Ivica Jocić, Goran Mihajlović, Ninoslav Erić, Irena Spasić,  Aleksandar Knežević , Jelena Zlatanović, Slobodan Jovanović, Dejan Đorđević, Goran Radovanović, Nenad Gelev, Miloš i Radica Tasić, Goran i Dragana Gajić, Jovica Ilić … i svim prijateljima NOU festa koji su na bilo koji način pomogli u njegovoj realizaciji.


NOU tim 2013


Organizatori festivala su:

Direktor festivala: prof.dr. Ivan Dojčinović,

 diplomirani fizičar Darko Miljanić (Ćuprija),
diplomirani fizičar Slavica Todorovoć (Jagodina),
Zoran Arsić (Ćuprija),
diplomirani fizičar Vesna Todorović (Jagodina),
diplomirani fizičar Dejan Milunović (Svilajnac),
profesor informatike Darko Petrović (Ćuprija) i
dipl. ekonomista Miodrag Jovanović (Ćuprija).

 

Volonteri:

60 volontera Gimazija (Ćuprija)
10 volontera Gimazija (Jagodina) i
5 volontera Visoka medicinska škola (Ćuprija)
 

 Suoraganizatori Festivala su:

Društvo fizičara Srbije,
Gimnazija (Ćuprija)
Visoka medicinska škola strukovnih studija (Ćuprija)

 

Pokrovitelji Festivala su:

Centar za promociju nauke (Beograd),
Školska uprava Jagodina,
Škola za muzičke talente (Ćuprija) i
Tim za profesionalnu orjentaciju OŠ „Rada Miljković“ (Jagodina).bedz